Країни Європи вимагають від «Газпрому» 20 мільярдів доларів за непоставлений газ

5
Газпром

Щонайменше 19 компаній з 11 європейських країн подали позови проти «Газпрому» через порушення газових контрактів. Загальна сума позовів досягла 18,6 мільярда євро, або 20,6 мільярда доларів, повідомляє російське видання The Moscow Times.

Найбільший позов, на 13 мільярдів євро, подав німецький концерн Uniper, який раніше був головним клієнтом «Газпрому» в Німеччині та співінвестором проєкту «Північний потік — 2». Компанія, що закуповувала в Росії 20 мільярдів кубометрів газу на рік, вимагала компенсації багатомільярдних збитків від припинення постачання. У червні 2024 року Стокгольмський арбітраж повністю задовольнив її позов.

Ще близько 1 мільярда доларів вимагає RWE, німецький імпортер газу, який отримував 1 мільярд кубометрів щороку. Французька Engie подала позов до арбітражу, вимагаючи від «Газпрому» понад 300 мільйонів євро.

В Австрії, яка продовжує купувати російський газ, що покриває близько 90% її споживання, найбільша енергокомпанія OMV подала позов на суму 575,3 мільйона євро. У Фінляндії позов подав концерн Gasum, в Італії — енергетичний гігант Eni.

У Польщі позов на 1,5 мільярда євро подала компанія Europol Gaz, що управляла польською ділянкою газопроводу «Ямал — Європа». У Чехії претензії за недопоставлений газ висунули Net4gas і Innogy Energie: перша вимагає 113 мільйонів євро, друга — 78 мільйонів. У Швейцарії газові трейдери DXT Commodities та Axpo Solutions подали позови на загальну суму майже 1 мільярд євро.

У Нідерландах 275 мільйонів євро від «Газпрому» вимагає оператор газотранспортної системи Gasunie Transport Services. Ще один позов за невикористання зарезервованих газових потужностей подала BBL Company V.O.F.

У Словаччині з «Газпромом» судяться ZSE Energia і Vychodoslovenska energetika, а в Болгарії — національний газовий оператор Bulgargaz, який вимагає 400 мільйонів євро за розірвання контракту.

Джерело: Економічна правда

Запис Країни Європи вимагають від «Газпрому» 20 мільярдів доларів за непоставлений газ спершу з'явиться на Голос Криму.

Предыдущая статьяВ Армении сообщили о предотвращении попытки госпереворота. Следы ведут в Россию
Следующая статьяВ Раде разработали законопроект об ограниченной банковской лицензии