Кримське «гарматне м’ясо». Як на війну відправляють «нових понаїхавших» та корінних жителів Криму

5

Останній указ президента Росії Володимира Путіна щодо армії передбачає збільшення її штатної чисельності порівняно з минулим роком на 180 000 осіб. Згідно з документом, який набуде чинності з грудня 2024 року, штатна кількість російської армії складе 2389130 осіб, у тому числі 1500000 військовослужбовців. Яке реальне майбутнє чекає на потенційних російських солдатів, матросів і офіцерів з-поміж корінних і «нових» жителів анексованого Криму, спробували з'ясувати Крим.Реалії.

Виявляється, нинішній путінський указ про збільшення армії – третій від початку повномасштабного вторгнення в Україну. До серпня 2022 року штатна чисельність російських Збройних сил визначалася «мирним» президентським указом 2017 року. Згідно з документом, кількість її ЗС мала становити 1 013 628 осіб.

У старому та новому указі Путіна немає «розбивки», тобто точних показників кількості військовослужбовців за призовом, контрактом і мобілізацією. Ці точні показники за старою формалізованою практикою визначатимуться відповідними наказом міністра оборони Росії, директивою начальника Генштабу ЗС РФ тощо за низхідною лінією силового відомства.

Цей указ, природно, незабаром і, ймовірно, надалі торкнеться безпосередньо кримських юнаків та чоловіків віком від 18 до 60 років, які підлягають призову на строкову службу та мобілізації як резервістів. За словами голови Кримської правозахисної групи Ольги Скрипник, Росія за період анексії Криму призвала до своєї армії щонайменше 40 тисяч жителів півострова, що класифікується як воєнний злочин.

Голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник
Голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник

З 2022 року Росія почала приховувати ці показники. Деякі експерти припускають, що кримські військкомати щороку відправляли до армії близько 6 тисяч людей. «Швидше за все, 2022 року призвали більше, ніж стандартно», – повідомила Скрипник.

«Полювання» на контрактників триває

Кремлівське керівництво, провівши «роботу над помилками» після указу про «часткову» мобілізацію 21 вересня 2022 року, продовжує робити ставку на поповнення «гарматного м'яса» для фронту головним чином за рахунок контрактників. Їх «шукають» командування військових частин серед підлеглих строковиків, а також різні цивільні чиновники разом із військкоматами на місцях, серед тих, хто «вільновизначаються».

Я йому категорично сказала: «І не думай». Задоволена, що послухався. Тепер я спокійна, чекаю на його «дембель» Жителька Сімферополя Алла

«Моєму синові не дали закінчити коледж і призвали на строкову службу за кілька місяців до випуску, – розповіла автору свою сімейну історію жителька Сімферополя Алла, чиє справжнє ім'я змінено з міркувань безпеки. – Він потрапив в «учебку» в Севастополі. Там його командири наполегливо вмовляли підписати контракт. Мені було дуже важко умовити його цього не робити. Ми зробили все, щоб потім його відправили ближче додому. Там сина також методично обробляли з приводу контракту. Я йому категорично сказала: «І не думай». Задоволена, що послухався. Тепер я спокійна, чекаю на його «дембель».

За парканами російських військових частин також продовжують «топити» за ту ж контрактну службу в армії, Росгвардії, інших силових структурах. Щоправда, нині не так старанно, стверджують самі кримчани, як, скажімо, ще взимку-навесні 2024 року. Тоді пересувні мобілізаційні пункти з «патріотичним» музичним супроводом, демонстрацією сучасного стрілецького озброєння, військові розгортали на набережних курортних міст, у центрі кримської столиці.

На початок осені у містах та селах Кримського півострова поки що маячать лише вуличні рекламні носії чи прості оголошення. Як, наприклад, у Сімферополі, біля хвіртки міського військкомату.

Оголошення про службу за контрактом у російській армії перед хвірткою міського військкомату в Сімферополі, вересень 2024 року
Оголошення про службу за контрактом у російській армії перед хвірткою міського військкомату в Сімферополі, вересень 2024 року

Або на торцевій стороні готелю «Колос» біля центрального ринку, де «на повний зріст» закликають іти на службу до місцевого з'єднання Росвардії.

Банер із рекламою служби в Росгвардії на будівлі готелю «Колос» у Сімферополі, вересень 2024 року
Банер із рекламою служби в Росгвардії на будівлі готелю «Колос» у Сімферополі, вересень 2024 року

Нагадаю, це з'єднання розташоване буквально через дорогу, на протилежному боці тієї ж вулиці Субхі.

«Возять» у своєму салоні аналогічну рекламну продукцію місцеві автобуси та тролейбуси.

Реклама служби за контрактом у російській армії на стелі салону кримського тролейбуса, вересень 2024 року
Реклама служби за контрактом у російській армії на стелі салону кримського тролейбуса, вересень 2024 року

Її можна побачити перед входом до будівлі адміністрації курортного селища Миколаївка.

Плакат про службу за контрактом у російській армії перед будівлею адміністрації в селищі Миколаївка. Сімферопольський район, вересень 2024 року
Плакат про службу за контрактом у російській армії перед будівлею адміністрації в селищі Миколаївка. Сімферопольський район, вересень 2024 року

А ось до свіжої «живої» рекламної кампанії певною мірою можна зарахувати хіба що організовану російською адміністрацією Євпаторії фотовиставку на вулиці Дувановській «Дружина і мати героя».

Фотовиставка «Дружина та мати героя» у Євпаторії, вересень 2024 року
Фотовиставка «Дружина та мати героя» у Євпаторії, вересень 2024 року

Мільйонери зі столиць і далеких околиць

Але все ж таки треба визнати: рекламні кампанії та особливі грошові обіцянки від російського Міноборони в Росії та анексованому нею Криму не проходять безслідно.

За рік кількість осіб, які підписують контракти на службу в російській армії, зросла більш ніж у шість разів, стверджує видання «Важные истории», ґрунтуючись на даних про витрати федерального бюджету Росії.

Згідно з цими даними, якщо за перше півріччя 2023 року одноразову виплату за підписання контракту отримали 26 тисяч 700 осіб, то за цей же період 2024-го – 166 тисяч. Тільки з квітня до червня нинішнього року служити до російської армії за контрактом вирушили майже 93 тисячі осіб.

У Москві розмір одноразової винагороди для тих, хто підписав договір з Міністерством оборони РФ, досяг 1,9 мільйона рублів, у Московській області – 1,7 мільйона, у Ростовській області – 1,2 мільйона, у Башкортостані та Дагестані – 0,5 мільйона.

Попередній сплеск інтересу до контрактної служби стався незадовго до атаки ЗСУ – після того, як 23 липня мер Москви Сергій Собянін запровадив у столиці одноразову виплату 1,9 млн рублів, розповіло російське видання «Верстка». До запровадження одноразової виплати інтерес до контрактів у Москві падав протягом усього року, незважаючи на заяви влади про протилежне. Наприклад, у серпні 2023 року брати участь у війні погодилися понад 3 тисячі осіб. У Криму за підписання контракту з Мінооборони РФ станом на кінець серпня 2024 року платили 0,8 мільйона.

До речі, москвичам нещодавно підвищили цю суму з 1,9 до 2,3 мільйонів. Такі дані має російський опозиційний політик, відставний полковник КДБ-ФСБ Геннадій Гудков. «Закінчується гарматне м'ясо, інакше навіщо підвищувати разову допомогу», – вважає він.

За словами Гудкова, готуючись до продовження війни, в Росії нібито відправили до військкоматів розпорядження про призов до армії студентів вишів, окрім першого та випускних курсів.

До речі, це аж ніяк не щось надзвичайне. Така практика була запроваджена в Радянському Союзі в розпал Афганської війни 1979-1989 років. Тоді молодших командирів і фахівців із категорії освічених призовників гостро потребував насамперед «обмежений контингент радянських військ у ДРА» (Демократичній Республіці Афганістан), тобто 40-ва загальновійськова армія Туркестанського військового округу, що воювала «за річкою».

«Довідкова» формальність

Про деякі особливості роботи, спілкування з контрактниками розповів автору давній знайомий Леонід, справжнє ім'я якого і точне місце роботи не називається з міркувань безпеки. Чоловік не один десяток років незмінно пропрацював і досі працює в одній із профільних кримських медустанов. За обов'язком служби останні два з половиною роки доводиться мати справу з майбутніми і чинними російськими військовослужбовцями за контрактом. Вони до нього звертаються за довідками про придатність до військової служби. Загалом, Леонід повинен перевірити, що людина перебуває або не перебуває на обліку через певну недугу, поставити в документі печатку і розписатися.

Дуже багато чомусь таких звернень не від кримчан, а від «материкових» Леонід

«По такі довідки цього року звертаються частіше, ніж торік, – розповідає Леонід. – Але дуже багато чомусь таких звернень не від кримчан, а від «материкових» (росіян, які переїхали до Криму – ред.). Або вони вже тут уже живуть, або тільки приїхали – я не дуже вникав. З 10 осіб, які звернулися, приблизно лише 1-2 кримчани. Військкомати та армійське начальство їх посилає по цю довідку. Я їм кажу, мовляв, ми можемо дати довідку лише жителям нашого міста, а ви повинні брати у своєму Челябінську, Омську, Томську. Деякі починають відразу кричати: «Ми там за вас кров проливаємо, захищаємо, а ви тут незрозуміло хто». Доводиться виписувати довідку, що на момент огляду відхилень у стані здоров'я не виявлено. Чиста формальність, це, мабуть, потрібно армійським командирам для особистої справи контрактника».

За словами Леоніда, останнім часом за такими довідками дуже багато звертається жителів Краснодарського краю та кавказців – із Дагестану та Чечні. Серед них, а також кримчан, чимало асоціальних елементів, тих, хто у свої 50 і більше років не має ні родини, ні постійної роботи, ні житла. Все свідоме життя займалися тим, що воювали в Афганістані, Сирії. Тепер відверто кажуть, що їдуть «бабки заробляти».

«У нас є, точніше, був санітар у поліклініці, він торік підписав контракт, – продовжує Леонід. – Я його питаю: «Коли ти повертаєшся, коли контракт закінчується?». Він каже: «У мене давно закінчився, нас ніхто просто не відпускає. В нас це дорога в один кінець». Я його питаю: «Тобі передачі з дому в частину надсилають?». «Може, половина, одна третина доходить, свої «крисять», – каже він.

Могили вбитих військовослужбовців. Росія, ілюстративне фото БІЛЬШЕ ПО ТЕМІ:

Кримські втрати Росії на Курському фронті

Роскомнагляд (Роскомнадзор) намагається заблокувати доступ до сайту Крим.Реалії. Безперешкодно читати Крим.Реалії можна за допомогою дзеркального сайту: https://dfs0qrmo00d6u.cloudfront.net. Також слідкуйте за основними подіями в Telegram, Instagram та Viber Крим.Реалії. Рекомендуємо встановити VPN.

Предыдущая статьяУ Криму окупанти проведуть масштабні навчання «тероборони»
Следующая статьяРада провалила голосование за переименование 333 населенных пунктов. Нардепы заблокировали трибуну